divendres, 18 de desembre del 2009

La ILP en contra de les corrides de toros tira endavant



Bravo pels 67 diputats del Parlament de Catalunya que aquest matí han votat a favor de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que ha presentat la Plataforma 'Prou!' per a abolir les corrides de toros a Catalunya.


S'han escoltat molts arguments, a favor i en contra, per part de detractors i defensors d'aquest anomenat 'espectacle nacional'. S'ha escoltat per part dels defensors que forma part dels costums, la cultura, les tradicions, etc. A mi l'únic argument que em serveix i que sempre he utilitzat és el fet de que no podem considerar com a espectacle presenciar en directe la mort d'un animal. Trobo que és un espectacle de societats retrògades, un fet que empobreix la cultura i que ens fa a alguns avergonyir-nos de les tradicions d'aquest país.


Per altra banda, és molt incoherent tenir una llei catalana de protecció d'animals que atorgui drets als conillets i els gossets, que reconeix en el seu articulat que els animals són éssers físicament i psicològicament sensibles i tipifiqui les sancions per maltractament o males conductes amb animals, i alhora es permeti que els braus puguin morir de manera cruel, en una lenta agonía que representa tot un espectacle contemplat i adulat per aquells qui acudeixen a una plaça de toros.


Aquest matí, al Parlament, s'han escoltat arguments de tot tipus per part dels diputats dels diferents grups parlamentaris. El PSC donava llibertat de vot als seus diputats, fet que no questiono i que respecto. El que si que poso en dubte és l'encert en el discurs del company diputat David Pérez, que parlava en nom del nostre grup parlamentari i que s'ha declarat 'taurí'. Pérez argumentava que no es podien prohibir les minories solsament pel fet de ser minories, i apel·lava a la llibertat de la gent per acudir a aquell tipus d'espectacle que més li agradi. No crec que el company David Pérez hagi representat, amb les seves paraules, el sentir de molts militants del PSC. Som molts els que pensem que no és qüestió de llibertat, no és qüestió de prohibir per prohibir, és el fet d'abolir d'una vegada per totes un acte cultural que consisteix en torturar un animal. És evident que hi ha gent que li agrada veure corrides de toros (no sona gaire bé, però segons TV3, es diu 'corrides'), però aquesta gent també ha d'entendre que allò que li suposa un gaudi per a ell, és un maltracte per un animal que sent i pateix.


En definitiva, estem en el camí de, a través dels processos parlamentaris que ara pertoquen, prohibir definitivament els toros a Catalunya. Un cop més, els catalans i catalanes demostrem que volem formar part d'una societat avançada, moderna i civilitzada. Molts, ara, utilitzaran aquest fet com a arma política, argumentant que els catalans rebutjem aquesta festa pel simple fet de considerar-se típica espanyola, ficant-ho al mateix sac que les consultes independentistes. Res més allunyat de la realitat... Les Illes Canàries, l'any 1991, ja van vetar les corrides de toros en aquesta comunitat autònoma. Catalunya ho farà, espero, 19 anys més tard.


Jo no sóc independentista, és ben sabut. I no rebutjo la cultura tradicional espanyola. Tot el contrari, admiro l'art dels ballarins de flamenco i sevillanas i considero que la diversitat de tradicions i folklore d'Espanya ens fa un Estat molt més ric culturalment. Però no tolero que la nostra societat consideri un espectacle 'una tradició cultural' que es basa en matar un animal.

Així que endavant, diputats i diputades del Parlament, tenim a tocar el somni de no veure mai més patir un animal a una plaça de braus a Catalunya.

4 comentaris:

historiadora ha dit...

Felicidades por recuperar tu blog, aunque no lo creas, lo he seguido todo este tiempo de sequía...
Te invito a pasearte por el mio que también lo he "medio" recuperado...
Besos
http://unahistoriacualquieradeverdad.blogspot.com/

Unknown ha dit...

M´agradaria saber l´opinió de joves socialistes com tu davant la noticia de que el PSC obligarà als seus parlamentaris a votar en bloc contra la ILP .
Fa uns dies les juventuts del PSc es van declarar antaurines i ara m´agradaria saber que fareu per defensar-ho front a la gent a la que voteu i que pensa tot el contrari sense que els importi el maltractament animal ni la opinió de molts socialistes
Gràcies

Carles Cabanillas ha dit...

Núria,

Un dels èxits del partit al qual pertanyo, el PSC, ha estat i és el fet de vertebrar sota un mateix paraigua moltes sensibilitats diferents; i aquesta pluralitat i el debat que sorgeixi en temes com aquest, només fa que enriquir el nostre partit.

La meva postura és molt clara, com demostro a l'article, i la defensaré on faci falta. Com bé dius, la Joventut Socialista de Catalunya, organització a la qual també pertanyo, va aprovar en un recent Consell Nacional una resolució en contra de les corrides de toros. I els joves socialistes, representats als òrgans de govern del PSC a tots els nivells, defensarem el nostre posicionament conjuntament amb d'altres companys que també estan a favor de l'abolició. Tinc la sort de pertànyer a un partit democràtic en el seu funcionament intern, que escoltarà les sensibilitats i el parer dels seus militants, tinguin la postura que tinguin.

Unknown ha dit...

No se que et semblarà però us passo l´enllaç només per militants
http://www.psc-diu-prou.es/