dissabte, 22 de maig de 2010

Roca Umbert, un projecte de futur


Fa temps que penso en escriure al meu bloc sobre Roca Umbert, la Fàbrica de les Arts de Granollers, un projecte singular que reconverteix l'antiga fàbrica industrial de Roca Umbert, un espai de 20.000 m² al centre de la ciutat, en un gran centre cultural adreçat a la producció, formació i difusió de la creació artística.


Roca Umbert, segons s'escriu a la mateixa web, es defineix com 'una fàbrica on la cultura, la participació, l'art, la creació, el pensament i les noves tecnologies en són les matèries primeres. Un escenari únic on aquestes matèries poden combinar-se i entrecreuar-se per experimentar en tots els camps de la creació contemporània i on poden ser compartides entre els creadors i els ciutadans.Aquesta iniciativa es fa concreta amb la creació i posada en marxa d’una sèrie d’equipaments culturals que conviuen en un espai delimitat, el recinte Roca Umbert. La singularitat i la innovació del projecte prové justament d’aquesta convivència en un mateix indret d’artistes, professionals de la cultura, de la comunicació i de les tecnologies de la informació, la qual cosa permetrà la cooperació i l’intercanvi constant de coneixements i pràctiques entre ells. El fet d’estar tan a prop els uns dels altres suscitarà una interacció fàcil i viable, i això, alhora, servirà d’estímul per a la investigació i l’experimentació conjuntes en el camp de la creació i de les manifestacions artístiques.'


Com que últimament vaig mancat de temps i també d'inspiració, us transcric una ressenya de l'ex- conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, publicat el passat 5 de maig al suplement 'Culturas' de La Vanguardia, que en poques paraules defineix l'essència del projecte i, a més, l'enllaça amb altres factors de Granollers que refermen la singularitat i la iniciativa de la nostra ciutat:


ROCA UMBERT


Me fascinan los alcaldes que piensan su ciudad como un proyecto cultural global. Vayan a Granollers. Observen cómo se integran en la trama urbana los restos arqueológicos que atestiguan cómo era la vieja ciudad amurallada. Observen cómo la cultura cívica a favor del peatón ha vencido a la vieja cultura permisiva con los vehículos privados. Conozcan de cerca cómo están vinculando el proyecto educativo, la formación profesional y la profesionalización cultural para atacar de raíz los problemas del desempleo juvenil y el desarraigo social de los jóvenes. Acérquense a la vieja factoría de Roca Umbert y vean cómo se está convirtiendo por voluntad municipal en una extraordinaria fábrica de las artes y lo audiovisual. En ella van a convivir los libros de la biblioteca, la cultura popular, las salas de ensayo de los músicos, la televisión local y estudios de grabación televisiva, salas de exposiciones, salas de conciertos, un vivero de empresas y una plataforma de formación. Metan todo eso en un mismo saco y piensen en un concepto de cultura amplio en el que caben los creadores, los emprendedores de cualquier naturaleza, las recetas para mantener el progreso, la voluntad de pactar un contrato social que asegure la cooperación entre lo público y lo privado para garantizar el mejor presente, la responsabilidad colectiva frente al futuro y una identidad abierta y optimista. Una ciudad que sepa aunar todo eso es una ciudad pensada y cultural, y suele ser una ciudad de futuro.


Dit això, només em queda sumar-me a la invitació de l'ex-conseller Mascarell. Veniu a Granollers. Passejeu, observeu, gaudiu i, sobretot, conegueu quins són els projectes i les iniciatives que tenim per a la nostra ciutat. Us convençereu de que Granollers és diferent, té una identitat pròpia, i, sobretot, és una ciutat de futur.

3 comentaris:

detritívor ha dit...

Tinc la sensació que la Roca Umbert s'ha quedat a mitges.
I m'explico: consistia en un macroprojecte cultural del qual s'havia de beneficiar tota la ciutat, en especial la joventut. Però sembla que quan es va acabar de reformar la part de la biblioteca, el bar, la zona de blancs i blaus... es va deixar per finalitzat el projecte. Encara hi ha una part de la Roca Umbert que o bé està per finalitzar, o bé permet activitats desconegudes per la majoria de la gent. Potser és només percepció meva.

Una abraçada :)

Carles Cabanillas ha dit...

Roca Umbert és un projecte tan singular, i, de vegades, tan abstracte que, igual que explicar el seu significat costa, també costa percebre moltes de les coses que passen dia a dia a la fàbrica. T'asseguro que, fent un volt per cadascun dels espais, i analitzant amb deteniment què i quí passa per allà, acabes descobrint la essència del projecte. Quan vulguis, hi fem un tomb plegats ;)

Pedro J. Montilla ha dit...

Tincla sensació que els socialistes sou capaços de...hundir un país de la forma más rápida y cruel posible, pero qué estáis haciendo con Espanya,otra vez a hundirla??