dilluns, 2 de juny del 2008

31 de maig de 1938



http://www.3cat24.cat/video/470969


31 de maig de 1938: A les vuit del matí, cinc bombarders italians de l'exèrcit de Mussolini, construits a Foligno, surten de l'aeroport de Son Sant Joan (Mallorca), en direcció a Granollers. Objectiu: Sang, fetge i por. Infundar por als ciutadans innocents.


A les 9:05, i durant tan sols un minut, 60 bombes cauen des del cel i trenquen la calma i el benestar dels ciutadans de la vila de Granollers. 224 víctimes segons xifres oficials (en diuen que poden ser molts més...) La Porxada, emblema i símbol de tots els valors que representa la nostra ciutat, destrossada... Nens morts pels carrers i les plaçes... Un drama que Granollers encara no ha oblidat.

31 de maig de 2008: 9:05h - Cementiri de Granollers. En el lloc on reposen molts dels cadàvers enterrats en una fossa comú, ens trobem la majoria del consistori en ple, representants d'entitats, ciutadans de Granollers i una nombrosa representació d'alcaldes i personalitats de ciutats afectades pels bombardejos. Sona "El Cant dels Ocells" i només puc pensar en trobar una raó per la qual aquells desgraciats vàren decidir cometre aquesta bàrbarie... No la trobo... La meva ràbia augmenta per moments... L'alcalde Mayoral ens recorda que, durant anys, la gent que va viure i patir el bombardeig va haver d'explicar aquella vivència en silenci, doncs una dictadura horrible no ho permetia. Avui i ara és el moment de reivindicar que no oblidem, que recordarem, i que lluitarem per a que bàrbaries com aquesta no tornin a succeir.


Més tard, en l'acte institucional del bombardeig, records del bombardeig en format audiovisual... Drama, sang, horror són les paraules que t'inspira el video. Després, parlaments de les personalitats: missatges de pau de representants de ciutats bombardejades: Gernika, Ypres, Foligno, Hiroshima, Reus... Personalitats compromeses amb la pau com Federico Mayor - Zaragoza... tots coincideixen en dues coses: Això no pot tornar a passar mai més, i la reivindicació de Granollers com a ciutat pionera en el compromís amb la pau. Acte final: els tons negres i vermells d'horror i de sang projectats durant tot l'espectacle a l'escenari donen pas al blanc de la pau i l'esperança... els nens de la Coral Amics de la Unió ens llegeixen el manifest per la Pau signat a Granollers per les ciutats bombardejades i ens canten una cançó que ens inspira que, avui, un món millor és possible i que encara ens queda molt per lluitar: en moltes ciutats del món avui els nens encara moren per bombardejos i atacs militars.


Finalitzo, com a conclusió de tota aquesta setmana de commemoració del bombardeig amb les paaraules del nostre alcalde, pronunciades en els diferents actes: "Canviem les bombes per les paraules, la violència pel diàleg..."


Granollers, vila oberta a la pau

4 comentaris:

Sergi ha dit...

Bé, agraeixo el comentari que has fet respecte la sala d'estudi. Espero que hagis estudiat molt...

Sobre els bombardeigs a Granollers, dir que vaig veure a les notícies algunes imatges de l'acte i em va semblar emotiu, alhora que encertat.

Hi ha que pensa que ja és hora d'oblidar tot allò que va del 36 al 39, però és impossible pensar en el futur oblidant el passat.

Jonatan Márquez Cervantes ha dit...

Crack!!

He canviat la URL del meu bloc:
http://marquezcervantes.wordpress.com
http://www.marquezcervantes.info

Por cierto, me debes una cena o algo por el estilo o q?

arnau27 ha dit...

Molt emotiu Carles! Perdona als teus enemics, però no oblidis el seu nom.
Catalunya va ser l'escenari de pràctiques per al feixisme, que malauradament va posar els ulls en una Espanya democràtica i reformista.

Salut!

El senyor del blog ha dit...

¡La madre!

Ja sabia jo que això de Márquez Cervantes em sonava d'alguna cosa... si és el Vicenç Roca!!! Líder del PSC a Tú Gobiernas xD

Collons, "el mundo es un pañuelo".

PD: Ei Carles, et vaig veure al telenotícies de TV3! Felicitats per l'article.