dilluns, 29 de setembre del 2008

Un nou equipament per a noves idees


Article publicat al diari El 9 Nou (26/9/2008)

Fa més de 25 anys, en el mateix indret on s’ubica el nou Gra, van néixer les primeres polítiques de joventut democràtiques de la ciutat, amb el primer equipament juvenil que pretenia promoure la participació dels joves en tot allò que els afecta i tractar els problemes que aleshores els afectaven. Ara tornem als orígens amb el mateix nom, Gra. Un nom que ha acompanyat als diversos equipaments juvenils de la ciutat al llarg de tota la etapa democràtica.
Els joves constituïm un grup social amb característiques pròpies, problemes i preocupacions concrets, i que requerim, també, d’accions concretes. A Granollers, som prop de 18.000 joves d’entre 12 i 29 anys. Així, els joves formem un sector molt ampli, amb diferents expectatives, diferents interessos i distribuïts de forma heterogènia i desigual per tota la ciutat. No podem obviar l’important paper que juguem els joves en la nostra comunitat. Tal i com va dir Kofi Annan, exsecretari general de la ONU: “Una societat que aïlla als seus joves, està condemnada a dessagnar-se”. La joventut d’avui dia tenim la sort d’estar molt més preparada, tenim les idees més clares i ens hem convertit en una força que mereix ser escoltada. Els joves som una font inesgotable de desenvolupament, canvi i progrés.

Molts cops, però, la societat ofereix una imatge desvirtuada i falsa del jovent. La societat actual, que viu immersa en un món que es mou a cop mediàtic, genera estereotips negatius sobre els joves, relacionant-nos amb la delinqüència, l’abús de drogues i la violència, quan la realitat és que la gran majoria dels joves no participem d’aquest tipus d’activitats. És per això que vull reivindicar el paper actual de la joventut. Els joves som, sens dubte, un referent social en el desenvolupament de funcions que suposen una potenciació dels valors i models que resulten positius per a la població en general. Els joves granollerins, i això és molt important, tenim clar que volem un model de convivència democràtic, estructurat amb els valors d’igualtat, justícia, solidaritat i llibertat. En aquest sentit, és imprescindible, per una banda, dur a terme tots
aquells plans i programes orientats a millorar la seva qualitat de vida, i, per l’altra, posar al seu abast totes les eines necessàries per a que puguin desenvolupar el seu projecte de vida des de l’igualtat d’oportunitats, la llibertat d’expressió i de decisió i l’autonomia plena. La promoció i impuls dels joves en les diferents tasques socials que impliquen l’exercici de la ciutadania és una obligació ineludible de tota la nostra societat.

Aquells qui tenim la responsabilitat en polítiques de joventut en les administracions públiques hem de ser conscients del dinamisme i la singularitat d'aquest sector de la població. No ens podem conformar amb oferir serveis i polítiques de manual, hem de tenir clara la fotografia de la realitat social juvenil per a poder tirar endavant projectes, ambicions i iniciatives que els joves necessiten. I per això, convidem als joves a apropar-se a l’Ajuntament i treballar conjuntament. Ara posem a l’abast de la joventut un nou equipament, fent un salt endavant en la qualitat dels nostres serveis, destacant l’importància del paper que fan els joves a l’hora de tractar els seus problemes i augmentar les seves oportunitats de participació en la societat. Perquè la generació actual de joves granollerins, la que es farà seu el nou Gra, i tots els que venen, és la que promourà l’impuls definitiu de transformació econòmica, social i cultural de la nostra ciutat.

El nou Gra constitueix, per tant, un edifici que ha de fer possible tot allò que els joves vulguin imaginar. Ara és l'hora de canviar dinàmiques, trencar barreres i no establir-nos límits. Tenim les idees, les hem convertit en projectes concrets, i ara tenim un magnífic equipament on portar-les a terme.

Carles Cabanillas
Regidor de Joventut
Ajuntament de Granollers

6 comentaris:

Arnau Ramírez Carner ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Arnau Ramírez Carner ha dit...

Felicitats pel nou equipament, Carles. Estic segur que els joves de Granollers t'ho agraïran.

L'escrit també m'ha agradat molt. Crec que no hi ha res millor que posar una persona jove al capdavant de les polítiques juvenils, i el teu cas ho desmotra.

Salut company!

historiadora ha dit...

I una actualització?

PROGRESSISME ha dit...

La veritat és que és un plaer parlar amb tú. Les noves tecnologies és el que tene. El teu poble té sort de tindret perque dones una boníssima sensació quan es parla amb tú. Confiança. Arrivaràs lluny.

Tenim trajectories molt paregudes com hem parlat. Però hi ha una diferència. Tú vius a la grandíssima Catalunya que no s' ha deixat dominar per la dreta rancia.

A Onda estem lluitant a cotra corrent amb el PP de Camps i Fabra.

Estarem en contacte. Eres molt majo.

desesperada ha dit...

Eres muy joven e inocente, nos toman el pelo!!!!

Abrir los ojos y observar lo que te rodea tambien es importante.

Cuando pagues todas tus facturas, ya verás que la cosa cambia....y puede que hasta cambies de partido. (yo lo hice)

suerte y que Dios nos ayude!!!!

desesperada ha dit...

Ver intereconomia de vez en cuando, cuentan lo que los otros no cuentan....Estamos en la champion de las economías....JAJa,ja,ja,
hay!!!! que no era cierto, ohhhhhhhhhhque pena....snif......